Nová cestovní mapa vyzývá k rozvoji technologií v energeticky náročných odvětvích

CZELO

Komise zveřejnila strategický plán se seznamem nových klíčových technologií, které mají pomoci s cíli Zelené dohody.

Evropská komise zveřejnila novou cestovní mapu průmyslových technologií pro nízkouhlíkové technologie v Evropském výzkumném prostoru (ERA), ve které najdete seznam klíčových nově vznikajících nízkouhlíkových technologií pro energeticky náročná průmyslová odvětví. Dokument doplňuje revidovanou Směrnici o průmyslových emisích navrženou 5. dubna, která pomůže dosáhnout ambicí Zelené dohody.

Cestovní mapa byla vypracována ve spolupráci s členskými státy a zástupci průmyslu a identifikuje klíčové nízkouhlíkové technologie a prostředky k jejich převedení do průmyslového ekosystému pro energeticky náročná průmyslová odvětví (chemický, železářský, cementářský průmysl). Mapuje také geografického umístění jednotlivých průmyslových odvětví v rámci EU a jejich emise. Komisařka Mariya Gabriel komentovala vydání dokumentu nutností snížit závislost na plynu s ohledem na ruskou invazi na Ukrajinu.

Mezi klíčové body cestovní mapy patří vytvoření průmyslové aliance nebo podobné platformy pro nízkouhlíkové technologie v energeticky náročných průmyslových odvětvích s využitím synergií s partnerstvími Processes4Planet a Clean Steel Partnership s dalšími nástroji jako Inovační fond a InvestEU. Dalším cílem je navázání spolupráce s Evropským výborem pro normalizaci (CEN-CENELEC) a průmyslovými partnerstvími.

Dokument také poukazuje na propast mezi investicemi do výzkumu a inovací napříč energeticky náročnými odvětvími a částkou potřebnou k dosažení emisních cílů Zelené dohody. Největší mezera v investicích se týká investic v nadcházejících letech do projektů pro nízkouhlíkové průmyslové technologie a zavádění vyspělých technologií. Cestovní mapa a v ní zmíněná doporučení mají přispět k eliminaci investiční propasti.