Mise EU | Přečtěte si o komplementaritách se strategickými prioritami

CZELO

Nová publikace přináší pohled na Mise EU a jejich široký záběr v prioritách Digitální a Teritoriální agendy a Zelené Dohody.

Nová publikace Generálního ředitelství pro výzkum a inovace přináší přehled k Misím EU, které jsou ukotveny v rámci druhého pilíře Horizontu Evropa a mají za úkol akcelerovat výzkum napříč prioritami Evropské komise. Jednotlivé mise (Adaptace na změnu klimatu; Rakovina; Klimaticky neutrální a chytrá města; Oceány, moře a vody; Zdravá půda a potraviny) mají široký záběr a zasahují do nejrůznějších oborů, stejně tak nejsou zaměřeny pouze na vědeckou komunitu, ale také na spolupráci s místními správami nebo občany. V dokumentu se také dočtete o celkovém procesu ustavení misijních rad, které stály spolu s Evropskou komisí za stanovením a vytvořením výzev.

Jak mise přispívají k jednotlivým prioritám EK? 

V každé misi je možné najít průnik s Digitální transformací; Evropskou teritoriální, regionální a městskou agendou a Zelenou dohodou. Například mise „Rakovina“ nabízí podporu pro umělou inteligenci v diagnostických a prověřovacích nástrojích. Mise „Klimaticky neutrální a chytrá města“ hledá řešení pro přeměnu využití energie a dopravy s pomocí jednotlivých měst a jejich občanů. Mise „Oceány, moře a vody“ pak představuje plány na vývoj off-shorových větrných elektráren. 

Celkově mise nabízí nový přístup k transformativním a inovativním politikám s výrazným vlivem na jednotlivé národní a inovační struktury. Největší atraktivností misí je jejich jasně definovaný časový rámce a vysoce viditelné cíle, na kterých se mohou podílet účastníci ze všech společenských sfér, od tvůrců politik, až po občany na regionální úrovni. 

Detailnější komplementarity a plánované přínosy jednotlivých misí najdete ve zmiňovaném dokumentu na stránkách Evropské komise.