Komise představila nové zásady pro zhodnocování znalostí

CZELO

Návrh Komise bude nyní projednáván v Radě a jeho přijetí členskými státy EU se očekává do konce letošního roku.

Evropská komise zveřejnila návrh o zásadách pro zhodnocování znalostí, které mají zajistit, že výsledky výzkumu a inovací budou účinně transformovány do udržitelných produktů, procesů, služeb a politik a které budou mít socioekonomickou hodnotu a přínos pro společnost. Cílem hlavních zásad je přijetí společného postoje a opatření na vnitrostátní, regionální a místní úrovni, které napomohou zlepšit zhodnocování znalostí.

Zhodnocování znalostí je proces vytváření společenské a ekonomické hodnoty ze znalostí propojením různých oblastí a odvětví a transformací dat a výsledků výzkumu do  udržitelných  produktů a řešení, která jsou přínosem pro společnost z hlediska ekonomické prosperity, přínosů pro životní prostředí, pokroku a lepší tvorby politik  Posílení zhodnocení znalostí je nezbytné pro řešení globálních výzev a pro úspěšné využití příležitostí vytvořených v rámci zelené a digitální transformace.

Návrh je součástí revitalizace Evropského výzkumného prostoru (ERA) a nahradí doporučení Komise z roku 2008, které se po událostech z posledních let, jako byla např. pandemie COVID-19, ukázaly být zastaralé. Nové hlavní zásady rovněž rozšiřují oblast působnosti doporučení z roku 2008 tím, že zahrnují celý ekosystém výzkumu a inovací a všechny jeho aktéry.

Nové zásady obsahují různá doporučení, jako je např. rozvoj strategií řízení, podpora multidisciplinární spolupráce přesahující technologické oblasti nebo vývoj lepších nástrojů pro monitorování a hodnocení zhodnocování znalostí.

Hlavní zásady pro zhodnocování znalostí budou dále podpořeny dvěma kodexy správné praxe, které poskytnou účastníkům ekosystému výzkumu a inovací podrobnější pokyny k provádění určitých oblastí zhodnocování znalostí – Kodexem správné praxe pro inteligentní využívání duševního vlastnictví a Kodexem správné praxe pro výzkumné pracovníky v oblasti normalizace.

Celý návrh naleznete v Úředním věstníku Evropské unie.