Jak na paušální částky v Horizontu Evropa?

CZELO

Nová příručka Evropské komise přibližuje financování paušálními částkami a představuje jeho výhody.

Evropská komise vydala novou příručku k financování paušálními částkami (tzv. lump sums) v rámci programu Horizont Evropa. Hlavním důvodem pro zavedení paušálních částek v programu H2020/HEU bylo zjednodušení administrativní zátěže jak pro příjemce grantů, tak i pro Evropskou komisi a snaha vyhnout se finančním chybám. Právě zjednodušení administrativy má výzkumníkům umožnit věnovat víc času vědeckému obsahu projektu. Paušální částky jsou definovány předem a pevně stanoveny v grantové dohodě a jsou vypláceny po dokončení činností v pracovních balíčcích. Cílem dokumentu je představit výhody používání financování paušálními částkami a vysvětlit jejich implementaci. Celou příručku naleznete na webové stránce Evropské komise. 

Za účelem bližšího představení nového typu financování uspořádala Evropská komise dne 7. dubna 2022 webinář pro stakeholdery. Více informací naleznete v zápise kanceláře CZELO. Další obdobná akce je plánována na 19. května 2022.  

Komise rovněž momentálně připravuje i detailnější příručku pro žadatele, která by měla být k dispozici ještě před zveřejněním pracovního programu 2023-2024. Kromě toho se pracuje i na aktualizaci často kladených otázek.