Evropská komise vydala zprávu o dopadu Šíření excelence a rozšiřování účasti

CZELO

Přečtěte si o nástrojích rozšiřování účasti v rámci Horizontu 2020 a doporučeních pro budoucí programy.

Zpráva se snaží shrnout poznatky a klíčové dopady projektů financovaných prostřednictvím nástrojů Teaming, Twinning a ERA Chairs – tyto měly za úkol rozšířit spolupráci mezi členské státy s nižší výkonností v oblasti výzkumu a inovací.

Statistiky ve zprávě ukazují, že nejúspěšnějšími žadateli v části „Šíření excelence a rozšiřování účasti“ jsou Portugalsko, Kypr, Polsko a Estonsko. Naopak nejvyšší příspěvky na projekty získaly Česká republika, Portugalsko, Kypr a Estonsko. Tematicky se pak projekty programu rozšíření soustředily hlavně na tři hlavní oblasti: počítačové vědy, výzkum v oblasti zdraví a biologii/zemědělství.

Dále zpráva nabízí přehled nejrůznějších aspektů, statistik a dopadů vyplývajících z těchto nástrojů, které budou cenným příspěvkem pro tvorbu budoucích politik a pomohou při lepší koordinaci s ohledem na současně běžící a budoucí programy. Také se v ní dočtete o konkrétních doporučeních týkajících se geografického rozložení příjemců grantů, udržitelnosti, chytré specializaci a poznatcích pro Horizont Evropa.

Celou zprávu najdete na webu Evropské komise.