Evropská komise spustila dvě nové platformy pro podporu VaVaI spolupráce mezi EU a Afrikou

CZELO

Dne 30. června 2021 spustila Evropská komise dvě nové online platformy sloužící jako jednotné kontaktní místo pro všechny tvůrce politik a pro všechny zúčastněné strany mající zájem o spolupráci mezi Evropou a Afrikou na poli výzkumu a inovací. Jedná se o portál the EU-Africa (EU-AU) cooperation in research and innovation (R&I) portal soustřeďující se na politický dialog mezi Evropskou a Africkou unií v oblasti vědy, technologií a inovací a portál EU-Mediterranean cooperation in R&I portal, jehož cílem je navázat užší spolupráci v oblasti výzkumu a inovací mezi členskými státy Unie pro Středomoří (Union for the Mediterranean, UfM), včetně severní Afriky. Tyto platformy spadají do iniciativ spolupráce oznámených v rámci globálního přístupu EU k výzkumu a inovacím a společné strategie EU pro oblast Afriky.

V ten samý den byl zároveň oficiálně představen projekt financovaný ze zdrojů EU, mj z. H2020, určený pro propagaci a internacionalizaci evropských technologií, inovací a vědy prostřednictvím služeb umožňujících propojení Evropy s africkým inovačním trhem, tzv. Mezinárodní síť ENRICH in Africa (European Network of Research and Innovation Centres and Hub). Více o mezinárodní síti ENRICH naleznete i v zápise kanceláře CZELO z únorového setkání pracovní skupiny IGLO pro mezinárodní spolupráci, které se tomuto tématu věnovalo.

Mimo to byla v prosinci 2020 spuštěna nová výzva ARISE (African Research Initiative for Scientific Excellence), umožňující africkým vědcům na počátku kariéry poskytovat špičkový výzkum v celé Africe.

Zdroj informací v tiskové zprávě Evropské komise.