Evropská komise publikovala novou verzi Evropské klasifikace dovedností/kompetencí, kvalifikací a povolání (ESCO)

CZELO

Aktualizace ESCO reaguje na vývoj na trhu práce, ve vzdělávání a odborné přípravě.

Evropská komise zveřejnila novou verzi Evropské klasifikace dovedností/kompetencí, kvalifikací a povolání (ESCO), která je výsledkem dvouletého procesu hodnocení kvality stávajících konceptů a také vývoje nových kompetenčních a profesních profilů. 

Aktualizace ESCO reaguje na vývoj na trhu práce, ve vzdělávání a odborné přípravě a je aktualizovaná v souladu s novými trendy v povoláních a dovednostech. Nová verze zlepšuje také kvalitu ESCO na základě potřeb zúčastněných stran.  

Nová klasifikace přináší následující změny: 

  • Nový obsah (vzniklo 68 nových povoláních, 354 nových dovedností a 158 nových znalostních konceptů, které byly přeloženy do všech jazyků ESCO). 
  • Nová hierarchie průřezových dovedností (vznikla revidovaná struktura a terminologie průřezových dovedností a kompetencí). 
  • Nové štítky pro dovednosti „Green, DigComp a Research“ (vznikl nový přístup k podskupinám konceptů dovedností a znalostí, který zahrnuje dovednosti důležité v rámci zelené transformace pro vědecké pracovníky, stejně jako digitální dovednosti odpovídající rámci digitálních kompetencí pro občany). 
  • Zlepšení kvality (bylo aktualizováno více než 500 termínů a výrazů). 

Nová verze ESCO bude oficiálně představena na online webináři dne 10. února. Registrace na webinář je otevřena do 8. února prostřednictvím odkazu na webových stránkách Evropské komise.