Digitální Evropa svým souborem pracovních programů podpoří technologickou suverenitu a digitální transformaci Evropy

CZELO

Evropská komise investuje v rámci Digitální Evropy 2 miliardy eur. První výzvy k podávání návrhů budou zveřejněny během listopadu.

Dne 10. listopadu 2021 přijala Evropská komise v rámci programu Digitální Evropa soubor tří pracovních programů s celkovým rozpočtem téměř 2 miliard eur, jejichž cílem je přispět k naplňování tzv. evropské digitální dekády, posílit technologickou suverenitu Evropy a podpořit digitální transformaci. 

Soubor těchto pracovních programů je tvořen těmito částmi: 

1.  Hlavní pracovní program s rozpočtem 1,38 miliard eur určeným např. na tvorbu společných datových a cloudových prostorů, na využívání důvěrné umělé inteligence při řešení klíčových společenských výzev (změna klimatu, udržitelná zdravotní péče atp.), na digitalizaci veřejné správy podporujících přeshraniční interoperabilitu (např. evropská digitální identita). Hlavní pracovní program se zaměří i na oblast vzdělávání, kdy část rozpočtu bude vyčleněna na magisterské studijních programy v oblasti klíčových pokročilých digitálních technologií s cílem podpořit úroveň digitálních dovedností v Evropě.  

2. Specifický pracovní program pro kybernetickou bezpečnost bude nakládat s rozpočtem 269 miliónů eur na budování datových infrastruktur, na rozvoj znalostí a dovedností a na sdílení osvědčených postupů v této oblasti atp., a to v celé evropské ekonomice. 

3. Specifický pracovní program určený na zřízení a provoz sítě evropských center pro digitální inovace s rozpočtem ve výši 329 milionů eur do konce roku 2023. Tato centra by měla pomoci soukromým a veřejným organizacím v celé Evropě s digitální transformací. 

První výzvy k podávání návrhů budou zveřejněny v průběhu listopadu 2021, a další výzvy pak v roce 2022. 

Více informací naleznete v tiskové zprávě Evropské komise.