Den evropských autorů ukáže mladé generaci krásu literatury

AP

Iniciativa Evropské komise má za cíl probudit v mladé generaci lásku ke čtení knih a poukázat na rozmanitost evropské literatury.

Den evropských autorů

Letošní druhý ročník proběhne 25. března ve všech 40 zemích programu Kreativní Evropa. Kromě oslav evropské literatury má inciativa posílit čtenářskou gramotnost mladých. Zapojit se mohou školy, knihovny, knihkupectví nebo jiní partneři. 

Studenti se mohou setkávat s autory, poznat proces vydávání knih, sdílet zkušeností a mnoho dalšího. Kromě čtenářských akcí ve školách, knihovnách a knihkupectvích pořádá Evropská komise spolu s Evropskou radou spisovatelů turné 120 evropských autorů, kteří se zapojí do čtení a zprostředkují diskusi o svých dílech nebo dílech současných autorů.  

Naplánovaná je i konference o podpoře čtení, která se uskuteční 25. a 26. března v Belgii. Zúčastní se jí zástupci ministerstev školství a kultury a zainteresované strany z oblasti vzdělávání a knihovnictví. Bude to příležitost k posílení spolupráce mezi odvětvími kultury a vzdělávání s cílem zvýšit čtenářské dovednosti a lásku ke knihám mezi mladými lidmi. 

Zapojte se i vy

Zveme školy, knihkupectví, knihovny i další organizace, aby uspořádaly své vlastní akce zaměřené na evropské knihy a jejich autory. Popusťte uzdu své fantazie – forma a délka události je zcela na vás.

Zaregistrovat se můžete zde.  

Nejen, že svou účastí podpoříte rozmanitost evropské literatury, ale úspěšné projekty se můžou objevit v publikacích Evropské komise. 

Inspirace z minulého roku

Loňského prvního ročníku se zúčastnilo 920 škol napříč Evropou. Školy dokázaly kreativně využít nejen různé formáty diskusí, otázek a odpovědí a schůzek přes Zoom, ale také různá místa, například auly a třídy. 

Komplexní přístup ke vzdělávání odráží i spolupráce některých škol, které využily tuto příležitost k budování součinnosti s existujícími projekty. Tento druh integrace může zvýšit celkový zážitek ze vzdělávání pro studenty a poskytnout jim širší perspektivu na literaturu a kulturní výměnu.  

Například někteří dobrovolníci z Collège Rosa Parks ve francouzském Rennes se rozhodli prezentovat své čtení formou rapu a písně. Tento kreativní přístup dodal dynamiku a poutavost do prostředí třídy a upoutal pozornost žáků. Studenti z IES Miguel Catalán ze španělské Zaragozy se pak k inciativě připojili čtením úryvků ze čtyř různých knih ve čtyřech jazycích. Poté zveřejnili video na YouTube, na kterém čtou pasáže vybraných děl.  

Další inspiraci najdete v celé publikaci.