Česko podporuje ukrajinské vědce v rámci iniciativy MSCA4Ukraine

CZELO

Cílem iniciativy Evropské unie je umožnit ukrajinským výzkumníkům pokračovat v práci v Evropě. Česko bude hostit až 17 projektů.

UA

Iniciativa MSCA4Ukraine vznikla v rámci reakce EU na ruskou invazi na Ukrajinu a na základě potřeby rychle podpořit výzkumné pracovníky z Ukrajiny a umožnit jim pokračovat v práci v Evropě. Cílem programu je rovněž usnadnit návrat vědců zpět na Ukrajinu, jakmile to podmínky dovolí, za účelem obnovy výzkumné a inovační kapacity země.

Úkolem programu je umožnit špičkovým vědcům z Ukrajiny pokračovat ve své práci v jakékoli oblasti výzkumu a inovací a poskytnout jim ideální podmínky a přístup k odborné přípravě, dovednostem a možnostem profesního rozvoje.

Celkově ve výzvě uspělo 124 výzkumníků, kteří budou svůj výzkum provádět ve 21 zemích. Nejžádanějšími zeměmi pro výzkum byly Německo (26), Česká republika (17) a Francie (14).

Program umožní organizacím hostit tyto výzkumné pracovníky po dobu osmi měsíců až dvou let, přičemž většina úspěšných žadatelů získala dvouletá stipendia. Více informací naleznete na webu Evropské komise.