Evropský parlament i návštěva CZELO. Jak vypadal Kick-off Event Evropského týdne mládeže?

AS, DZS

Evropský týden mládeže

Návštěva v kanceláři CZELO, zahajovací konference k Evropskému týdnu mládeže, ale i poznávání Bruselu. Tak proběhl Kick-off Event.

Kick off event v Bruselu

Evropský týden mládeže letos odstartoval 12. dubna zahajovací konferencí v Bruselu. Spolu s pěti mladými lidmi z České republiky jsme vyrazili do Bruselu oslavit nejen příležitosti Erasmus+ mládež a Evropský sbor solidarity. Před zahájením konference jsme měli možnost se potkat s našimi kolegyněmi z bruselské kanceláře CZELO, kde jsme se dozvěděli nejen více informací o iniciativě Evropského týdne mládeže a plánovaných akcích v České republice, ale také o možnostech zapojení např. do dobrovolnictví v oblasti humanitární pomoci.

Druhý den návštěvy Bruselu jsme zavítali do Evropského parlamentu na Kick-off Event k Evropskému týdnu mládeže, kde se shromáždilo přes 800 mladých lidí z celé Evropy. Konferenci zahájila videozdravicí předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola. Účastníci tak zažili atmosféru Evropského parlamentu a v rámci diskusí si vyzkoušeli i hlasování poslanců. Odpoledne si vybrali z řad workshopů, které se zaměřily např. na participaci mladých lidí, možnosti Erasmus+ mládež a Evropský sbor solidarity a také na blížící se volby do Evropského parlamentu.

Co si z konference vzala česká delegace?

Helena: „Byla to super příležitost a jsem moc vděčná, že jsem tady mohla být. Dozvěděla jsem se spousty nových informací. Vůbec jsem nevěděla, jaké máme jako mladí možnosti. Namotivovalo mě to zapojovat se dál.“

Rozálie: „Velmi jsem si to tady užila. Byla to výjimečná až neopakovatelná událost a pro mě velký zážitek. Naučila jsem se, že komunikovat v cizím jazyce se může zdát jako velký problém, ale ve finále o sobě zjistíte, že s tou angličtinou nejste tak moc na štíru, jako byste si mohli myslet.“

Pavlína Macounová, národní koordinátorka Evropského týdne mládeže: „Podle mě byl Kick-off Event další ukázkou toho, jak je důležité dávat mladým lidem hlas a hlavně příležitosti. Dát jim možnost poprvé navštívit Evropský parlament, poprvé letět letadlem, hlasovat, účastnit se mezinárodního workshopu či jim dát čas seznámit se s kulturou a dalšími mladými lidmi. To jsou jedny z těch momentů, které je pozitivně ovlivní a dodají jim důvěru. Věřím, že je to případ i naší delegace a že Kick-off odstartoval Evropský týden mládeže a šíření příležitostí a odvahy i pro ostatní mladé lidi během našich dalších akcí.“

Výstava projektů

V rámci Evropského týdne mládeže vznikla také výstava, která je k vidění nejen online, ale také přímo před budovou Evropského parlamentu. Výstava prezentuje úspěšné projekty, jak mladí lidé přispívají společnosti, ať už prostřednictvím sociální, politické, kulturní nebo environmentální angažovanosti. Českou republiku prezentuje projekt Rozhoduj o Evropě organizace EUTIS o.p.s.

Evropský týden mládeže

Evropský týden mládeže iniciuje Evropská komise každé dva roky. Podporuje tak zapojení mladých lidí do společenského dění a jejich aktivní občanství v Evropě i mimo ni. V rámci České republiky se můžete těšit na řadu akcí. V pátek 19. dubna se v Praze uskuteční Reproduktor Demokracie v akci. Středoškoláci se poté mohou stále registrovat na workshopy k Evropskému týdnu mládeže v Třinci a Ostravě.