Očekávaná výzva Inovačního fondu uvolní 3 miliardy eur na 4 témata 

CZELO

Výzva se zaměří na dekarbonizaci, vodíkové technologie, středně velké pilotní projekty a výrobu čistých technologií.

Komisař Frans Timmermans během Týdne vodíku oznámil chystanou výzvu s plánovanou investicí 3 miliardy eur, která má pomoci ukončit závislost na ruských fosilních palivech a přispět k cílům REPowerEU. Výzva se otevírá (3.listopadu) otevírá a je zaměřena na čtyři témata, která jsou propojená přes “čisté technologie”.  

  • Všeobecná dekarbonizace (1 miliarda eur): inovativní projekty v oblasti obnovitelné energie, energeticky náročných odvětvích a CCUS (zachycování a skladování uhlíku). 

  • Inovativní elektrifikace v průmyslu | Vodík (1 miliarda eur): inovativní projekty, které pomohou nahradit používání fosilních paliv v průmyslu. Dále také výroba vodíku z obnovitelných zdrojů nebo jeho využití v průmyslu. 

  • Výroba čistých technologií (0,7 miliardy eur): inovativní projekty ve výrobě komponentů a vybavení pro elektrolyzéry a palivové články. 

  • Středně velké pilotní projekty (0,3 miliardy EUR): vysoce inovativní projekty v oblasti průlomových technologií zaměřených na dekarbonizaci. 

Ke všem čtyřem tématům proběhnou 29. a 30. listopadu infodny, které také zohlední výsledky předchozí výzvy Inovačního fondu. 

Projekty lze předkládat na stránkách Evropské komise do 16. března 2023.