Únor 2015
Rumunsko, Eibenthal
Kinderbal
Kateřina Roháľová
V pondělí 16. února se na Eibenthale konal Kinderbal. Tato akce proběhla ve spolupráci Základní školy v Eibenthale s DSSČR. Děti se na toto odpoledne velice těšily a společně s nimi se přišli podívat i jejich rodiče a prarodiče. V tělocvičně hrála k tanci místní kapela a o zábavu bylo postaráno. Pro děti učitelé připravili zajímavé hry, soutěže, zpívalo se, hrálo na kytaru i tančilo a na závěr nechyběla promenáda masek. Každý kdo měl masku si odnesl diplom a sladkou odměnu.
Rusko, Novorossijsk
Masopust
Tamara Bartková
Na počátku byla myšlenka, obnovit starou masopustní tradici V Kirillovce i s opravdovým maškarním průvodem.
Na masopustní veselí jsme se dlouho připravovali. Nejdříve jsme si povídali o historii masopustu, táhnoucí se z dávných předkřesťanských dob přes středověk až do současnosti. Seznámila jsem studenty s regionálními obyčeji a různými druhy tradičních maškar, pro ilustraci přinesla hromadu obrázků a fotografií.
Nakoupila jsem potřeby pro výrobu masek, od nití, jehel, drátů, lepidel, až po látky, papíry, paruky, obruč a další. Některé komponenty se nepodařilo sehnat, a pak nastoupila improvizace. Místo nedostupné slámy jsem obstarala 10 kusů klasických metel, které po rozebrání posloužily ke zhotovení sukně a klobouku Slaměného. Vyhlídka na veselý masopust naladila studenty a s nadšením jsme se vrhli do téměř velkoprodukce barevných krepových růží, stříhání, lepení, šití. Zapojili se všichni a naše výrobní skupina se ukázala jako velice kreativní. Obzvlášť oceňuji dílo jedné mladé šikovné krajanky, která ušila koně.
S masopustem souvisí i dobré jídlo. Na kurzu vaření jsme se pustili do typického českého pokrmu oblíbeného na „tučný“ čtvrtek, kdy bývala k obědu vepřová pečeně se zelím a knedlíky. My jsme tentokrát vybrali „chlupaté“ knedlíky ze syrových brambor. Na přípravu zelí jsme použili pro zachování autenticity kyselé zelí speciálně dovezené z Čech - místní má jinou chuť. Trochu jsem se bála, aby se knedlíky nerozvařily, protože u „chlupatých“ se to někdy stává, ale vše dopadlo výborně. Vůně pečeného masa nás přilákala ke stolu, na kterém samozřejmě nechybělo ani pivo. Myslím, že můžu říci, že jsme se pořádně po česku „nadlábli“ a naplnili tak tradici „tučného“ čtvrtka, „kdy si každý měl dopřát tolik mastného jídla a pití, co snesl“.
V den „D“ vyrazily v průvodu od českého klubu maškary Masopust, Slaměný, Laufr, Turek, Žid, bába, kůň, medvěd, nevěsta s ženichem, cigánka, šašci, vodník a další. S sebou jsme nesli čerstvě usmažené koblížky a boží milosti. Cestou po vesnici jsme se zastavovali u jednotlivých krajanů, zpívali české písničky a nabízeli koblihy, které tady nejsou moc známé. Někteří místní je ochutnali poprvé. Masopustní zábavu jsme si užili a příští rok akci určitě zopakujeme.
Den mateřského jazyka
Tamara Bartková
Den mateřského jazyka jsme si připomněli seminářem zaměřeným na historii a zvláštnosti českého jazyka.
Předsedkyně klubu Irina Treťjaková pak předvedla velice zajímavou prezentaci o tom, jak se jí podařilo vypátrat své předky ve vesnici Jámy, odkud se jedna větev rodiny Kabrdů vydala kdysi až na daleké černomořské pobřeží.